Persoonlijk contact

 Pro actief

 Kritisch

 Flexibel

Checklist BV oprichten

Met onze handige checklist verzekert u zichzelf ervan dat uw BV op de juiste wijze is opgericht en dat de onderneming bij u past. Bekijk of de BV de juiste keuze is voor uw onderneming en lees meer over de structuur, notariële oprichtingsakte en inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

 • Gratis checklist voor het oprichten van uw BV
 • Vraag fiscaal advies aan: eerste advies geheel kosteloos
 • Begeleiding bij het starten van uw onderneming

IndeBV begeleidt u graag tijdens het oprichten van uw BV en voorziet u van advies. Neem contact met ons op:

Bel 085 303 1187

video
play-sharp-fill

Is een flex BV interessant?

De keuze voor een BV hangt van diverse zaken af. Hierom is het adviseren en begeleiden van (startende) ondernemers voor ons als adviseur geen eenheidsworst, maar maatwerk. Om een goede eerste indicatie te krijgen of de BV fiscaal interessant is, hebben wij ervoor gekozen om een een adviesmodule op te zetten. Hiermee kunt u als (potentieel) ondernemer  met het beantwoorden van enkele vragen kosteloos een concreet fiscaal advies krijgen over uw rechtsvorm. De uitgangspunten die een BV interessant maken zijn in het kort:

 • Fiscale voordelen bij het realiseren van forse winsten;
 • Het afdekken van aansprakelijkheid;
 • De verkoopbaarheid van de onderneming;
 • De onderneming geschikt maken voor (de toetreding van) investeerders.

Nieuwsgierig of de BV voor u interessant is? Vul dan uw gegevens hieronder in en download onze korte checklist en beoordeel of het voor u ook interessant is.

1. Is de rechtsvorm BV geschikt voor uw onderneming?

Ten eerste is het van belang om te bekijken of een BV de beste keuze is voor uw onderneming. Is de winst van uw bedrijf hoger dan € 100.000,- per jaar?

 • Wilt u een onderneming starten met een beperkte aansprakelijkheid?
 • Heeft u werknemers in dienst?
 • Is het niet of nauwelijks mogelijk om uw werkzaamheden te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid?
 • Wilt u investeerders aantrekken voor uw onderneming?
 • Verwacht u de onderneming ooit te verkopen?

Als u de bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het een goed idee om een BV op te richten. IndeBV voorziet u graag van fiscaal advies en begeleidt u bij de oprichting van uw onderneming.

2. Structuur en inrichting van uw BV

Voor sommige ondernemers is het interessant om een holdingstructuur met meerdere BV’s op te zetten in plaats van één enkele BV. Zo maakt u het namelijk mogelijk om financiële risico’s te spreiden en uw bedrijf gemakkelijker te verkopen. Wij helpen u graag met het opzetten van de juiste structuur en inrichting, zodat de rechtsvorm goed bij u en uw onderneming past.

3. Startkapitaal en financiering

Het verplichte startkapitaal voor een BV bedraagt € 0,01. Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken. Wel dient u vooraf goed na te denken over de financiering van uw onderneming. Vaak is er ook sprake van eigen vermogen dat u in uw bedrijf steekt, maar dit is over het algemeen niet genoeg. Gaat u in zee met investeerders of kiest u voor een krediet? Bekijk de kosten van persoonlijke begeleiding bij het oprichten van uw BV.

4. DGA-salaris

Bepaal het salaris van de DGA (directeur-grootaandeelhouder). Het verplichte minimum aan DGA-salaris is € 45.000,- per jaar. Zo voorkomt de overheid dat u zichzelf een laag salaris betaalt en de winst omzet naar dividend. Op deze wijze betaalt u namelijk veel minder belasting, maar dit is niet toegestaan. Er zijn echter mogelijkheden om dit DGA-salaris te verlagen. Wij bekijken graag voor u of dit mogelijk is in uw geval. Vraag fiscaal advies aan voor het oprichten van uw BV.

5. Notariële akte van oprichting

Voor het oprichten van een BV is een notariële akte vereist. In deze oprichtingsakte staan de statuten en alle gegevens van de BV, zoals:

 • Naam van de onderneming
 • Doel van de BV
 • Aandelen en aandeelhouders
 • Overdracht van aandelen
 • Directeur
 • Datum van oprichting

6. Inschrijving Kamer van Koophandel

Tot slot schrijft u uw onderneming in bij de KvK. Hiermee is de oprichting voltooid, zodat u kunt starten met ondernemen. Wij helpen u graag met het invullen van de formulieren. Zodra u ingeschreven staat, wordt u automatisch aangemeld bij de Belastingdienst voor een btw-nummer.

7. Uw BV oprichten met terugwerkende kracht

Wilt u uw huidige onderneming omzetten naar een BV, dan is het mogelijk om dit met terugwerkende kracht te doen. Bij de ruisende omzetting van een eenmanszaak of VOF naar een BV is het mogelijk om de oprichting drie maanden eerder te doen ingaan. Voor de geruisloze omzetting geldt dit zelfs met terugwerkende kracht tot negen maanden geleden.

Vragen over onze checklist?

Neem contact op met IndeBV voor meer informatie over het oprichten van uw BV. Bel 085 303 1187 of stuur ons een bericht.

Goed geïnformeerd een BV oprichten?

Ja, graag!