Persoonlijk contact

 Pro actief

 Kritisch

 Flexibel

Holdingstructuur

Met een holdingstructuur bedoelen we minimaal twee besloten vennootschappen die onder elkaar hangen. De boven vennootschap noemen we dan een holding.  Een holding BV biedt onder andere op fiscaal vlak en crediteurenbescherming voordelen. Overweegt u uw huidige bedrijf om te zetten naar een BV? Of overweegt u te gaan ondernemen via een BV?  Wellicht is een holdingstructuur voor u een voordelige stap. Neem contact op met een van onze fiscalisten voor gratis advies.

Bel 085 303 1187

video
play-sharp-fill

Holding BV

Een holdingstructuur is de relatie tussen ten minste twee besloten vennootschappen, waarbij de aandelen van de werkmaatschappij in het bezit zijn van de holding BV. In de holdingstructuur ontstaat als het ware een extra schakel in de ketting ten opzichte van de reguliere besloten vennootschappen. Hieronder lichten we de BV als holding en de werkmaatschappij kort toe.

BV als holding

Andere benamingen voor een holding vennootschap zijn moedervennootschap, beheervennootschap,  houdstermaatschappij of personal holding. In de holding BV voert men geen bedrijfsactiviteiten uit. Bij een holding BV is het voornaamste doel om aandelen in andere vennootschappen te houden, managementtaken uit te voeren en pensioenen op te bouwen en te beleggen.

BV als werkmaatschappij

In de BV als werkmaatschappij regelt men de bedrijfsactiviteiten. Men neemt nieuw personeel aan en regelt de contracten. Ook wordt de werkmaatschappij verantwoordelijk gehouden bij het niet nakomen van de verplichtingen en de verantwoordelijkheden die daarbij horen. In dit deel van de holdingstructuur bouwt men goodwill op.

Voordelen holdingstructuur

In vergelijking met een besloten vennootschap biedt een holding BV grote fiscale flexibiliteit bij eventuele verkoop. Bij minimaal 5% van de aandelen in een andere BV, kan de deelnemingsvrijstelling toegepast worden. Over de verkoop van de aandelen in de andere BV is dan geen vennootschapsbelasting verschuldigd.

Bij minimaal 95% van aandelen in een andere BV als werkmaatschappij, kan voor een fiscale eenheid gekozen worden. U kunt op deze manier de kosten tussen beide besloten vennootschappen verrekenen op zo’n manier dat u groot voordeel kunt behalen bij de belastingaangifte.

Met een holdingstructuur spreidt u de risico’s over meerdere besloten vennootschappen, waardoor bij bijvoorbeeld faillissement slechts één activiteit binnen de besloten vennootschap failliet kan worden verklaard. De rest van de activiteiten en de andere besloten vennootschap blijven dan bestaan.

Holding oprichten

Een holding BV is voordelig bij:

  1. Deelnemingsvrijstelling. De ondernemer en directeur-grootaandeelhouder betalen geen inkomstenbelasting over de verkoop van eventuele deelnemingen van de onderneming.
  2. Aansprakelijkheid. Bij het uitsluiten en en verder beperken van persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder van de onderneming.
  3. Deelnemen. Ondernemers nemen deel in meerdere dochterondernemingen en willen de geldstromen en verloningen van de directeur centreren.

Hoe belangrijk is een holdingstructuur voor een kleine onderneming?

Ook voor kleine ondernemingen zijn besloten vennootschappen met een holdingstructuur erg belangrijk. Hoewel de opstart- en onderhoudskosten iets hoger zijn dan bij de oprichting van een reguliere BV, heeft de extra veiligheid bij eventueel faillissement een grote meerwaarde. Door uw bedrijfspand, winstreserves, pensioen en bedrijfsauto onder te brengen in een aparte holding BV, zorgt u ervoor dat bij faillissement alleen de werkmaatschappij verloren gaat. U heeft de opgebouwde meerwaarde immers ondergebracht in een holding BV.

Ik wil een holdingstructuur oprichten

Wilt u een holdingstructuur oprichten uit voor een nieuwe of bestaande BV structuur? Neemt u dan contact op met een van onze fiscalisten. We doorlopen samen met u alle stappen en bij uw tevredenheid, regelen wij de oprichting van een holdingstructuur.

Bel 085 303 1187

Kan ik een holdingstructuur opheffen?

U kunt een holdingstructuur op dezelfde manier opheffen als een andere rechtspersoon. Een holding BV is feitelijk een normale BV, maar met een andere doelomschrijving. Bij een bestaande BV structuur moet bekeken worden of een holdingstructuur zonder belastingheffing tot stand gebracht kan worden. Voor een nieuwe structuur of bij het omzetten van bijvoorbeeld een eenmanszaak of VOF kan meestal zonder veel problemen een holdingstructuur gecreëerd worden.

Gratis fiscaal advies van IndeBV

Vraag via onderstaande knop gratis fiscaal advies aan! Onze fiscalisten bekijken samen met u of een besloten vennootschap met een holdingstructuur bij uw onderneming past.

Advies aanvragen

Neem contact op met een van onze specialisten

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de holdingstructuur of over het oprichten van een besloten vennootschap? U kunt onze fiscalisten telefonisch bereiken op 085 303 1187.

Bel 085 303 1187