Persoonlijk contact

 Pro actief

 Kritisch

 Flexibel

Holdingstructuur

Met een holding BV bedoelen we minimaal twee besloten vennootschappen die onder één naam zijn samengebracht. Een holding BV biedt onder andere op fiscaal vlak en crediteurenbescherming voordelen. Heeft u één of meerdere besloten vennootschappen? Wellicht is een holdingstructuur voor u een voordelige stap. Neem contact op met een van onze fiscalisten voor gratis advies.

Bel 085 303 1187

video

Holding BV

Een holdingstructuur is de relatie tussen ten minste twee besloten vennootschappen, waarbij de aandelen van de werkmaatschappij in het bezit zijn van de holding BV en vice versa. In de holdingstructuur ontstaat als het ware een extra schakel in de ketting ten opzichte van de reguliere besloten vennootschappen. Hieronder lichten we de BV als holding en de werkmaatschappij kort toe.

BV als holding

Andere benamingen voor een holding vennootschap zijn moedervennootschap, houdstermaatschappij of personal holding. In de holding BV voert men geen bedrijfsactiviteiten uit. Bij een holding BV is het voornaamste doel om aandelen in andere vennootschappen te houden, managementtaken uit te voeren en pensioenen op te bouwen en te beleggen.

BV als werkmaatschappij

In de BV als werkmaatschappij regelt men de bedrijfsactiviteiten. Men neemt nieuw personeel aan en regelt de contracten. Ook wordt de werkmaatschappij verantwoordelijk gehouden bij het niet nakomen van de verplichtingen en de verantwoordelijkheden die daarbij horen. In dit deel van de holdingstructuur bouwt men goodwill op.

Voordelen holdingstructuur

In vergelijking met een besloten vennootschap biedt een holding BV grote fiscale flexibiliteit bij eventuele verkoop. Bij minimaal 95% van aandelen in de BV als werkmaatschappij, beschouwt men dit als fiscale eenheid. U kunt op deze manier de kosten tussen beide besloten vennootschappen verrekenen op zo’n manier dat u groot voordeel kunt behalen bij de belastingaangifte.

Met een holdingstructuur spreidt u de risico’s over meerdere besloten vennootschappen, waardoor bij bijvoorbeeld faillissement slechts één activiteit binnen de besloten vennootschap failliet kan worden verklaard. De rest van de activiteiten en de andere besloten vennootschap blijven dan bestaan.

Holding oprichten

Een holding BV is voordelig bij:

  1. Deelnemingsvrijstelling. De ondernemer en directeur-grootaandeelhouder betalen geen inkomstenbelasting over de verkoop van eventuele deelnemingen van de onderneming.
  2. Aansprakelijkheid. Bij het uitsluiten en en verder beperken van persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder van de onderneming.
  3. Deelnemen. Ondernemers nemen deel in meerdere dochterondernemingen en willen de geldstromen en verloningen van de directeur centreren.

Hoe belangrijk is een holdingstructuur voor een kleine onderneming?

Ook voor kleine ondernemingen zijn besloten vennootschappen met een holdingstructuur erg belangrijk. Hoewel de opstart- en onderhoudskosten iets hoger zijn dan bij de oprichting van een reguliere BV, heeft de extra veiligheid bij eventueel faillissement een grote meerwaarde. Door uw bedrijfspand, winstreserves, pensioen en bedrijfsauto onder te brengen in een aparte holding BV, zorgt u ervoor dat bij faillissement alleen de werkmaatschappij verloren gaat. U heeft de opgebouwde meerwaarde immers ondergebracht in een holding BV.

Ik wil een holdingstructuur oprichten

Wilt u een holdingstructuur oprichten uit één of meerdere bestaande besloten vennootschappen? Neemt u dan contact op met een van onze fiscalisten. We doorlopen samen met u alle stappen en bij uw tevredenheid, regelen wij de oprichting van een holdingstructuur.

Bel 085 303 1187

Kan ik een holdingstructuur opheffen?

U kunt een holdingstructuur op dezelfde manier opheffen als een andere rechtspersoon. In de algemene aandeelhoudersvergadering besluit u over te gaan tot ontbinding, waarna de officiële beëindiging begint. Is er geen vermogen op moment van ontbinding? Dan is de rechtspersoon direct beëindigd. Wanneer wel vermogen is op het moment van ontbinding, dient u eerst alle schulden en uitkeringen te betalen. We noemen dit ook wel de vereffening. In het laatste geval blijft de rechtspersoon geldig tot alles is vereffend.

Gratis fiscaal advies van IndeBV

Vraag via onderstaande knop gratis fiscaal advies aan! Onze fiscalisten bekijken samen met u of een besloten vennootschap met een holdingstructuur bij uw onderneming past.

Advies aanvragen

Neem contact op met een van onze specialisten

Wilt u graag meer informatie ontvangen over de holdingstructuur of over het oprichten van een besloten vennootschap? U kunt onze fiscalisten telefonisch bereiken op 085 303 1187.

Bel 085 303 1187